De opkomst van AI en ChatGPT

AI gaat een grote rol spelen in onze maatschappij. Deze blog gaat in op de ontwikkeling van ChatGPT en AI. En we nemen een doorkijkje naar wanneer de computer slimmer zal zijn dan de mens.

2/13/20243 min lezen

Het succes van ChatGPT

Dat AI met een forse opkomst bezig is hoef ik niet te vertellen. Toch is het goed om even stil te staan bij de snelheid waarmee dit gaat. Om te beginnen met het vergelijken van de modellen van ChatGPT. ChatGPT begon in 2018 met ChatGPT1. Inmiddels zitten we bij ChatGPT4 turbo. Als we kijken naar het aantal variabelen dat wordt gebruikt in de verschillende modellen (versies) van ChatGPT, dan zien we dat in ChatGPT1 zo'n 117 miljoen paramaters werden gebruikt. In ChatGPT3 waren dat er al 175 miljard en in ChatGPT4 is dat 1,76 biljoen. In totaal een factor 10.000 in 5 jaar!

Ook de prestaties van ChatGPT zijn overweldigend. Kijken we bijvoorbeeld naar het zogeheten 'Bar exam' in de VS die alle juristen moeten doen, zien we dat ChatGPT3 nog beter was dan 10% van alle juristen (dus slechter dan 90%), maar dat ChatGPT4 al beter was dan 90% van alle juristen!

Het succes van ChatGPT laat zich ook uitdrukken in de snelheid van de toename in gebruik. Daar waar Netflix er 3,5 jaar over deed om 1 miljoen gebruiker te krijgen, AirBnB 2,5 jaar, Dropbox 7 maanden, Spotify 5 maanden en Instagram 2,5 maand, had ChatGPT slechts 5 dagen nodig! Wellicht nog indrukwekkender is de 100 miljoen gebruikers grens. Google Translate deed daar 78 maanden over, Pinterest 41 maanden en TikTok 9 maanden. En ChatGPT? Twee maanden volgens UBS / Yahoo Finance.

Omzet AI vertienvoudigt komende 7 jaar

De opkomst van AI vertaalt zich ook in een commercieel succes. Volgens Statista bedraagt de wereldwijde omzet van AI in 2030 zo'n $1,85 biljoen, ongeveer een vertienvoudiging van de marktomvang in 2023. De groei van het energieverbruik groeit ook hard: van zo'n 1GW in 2023 tot 7GW in 2027.

Singulariteit: wanneer is de computer slimmer dan de mens?

Er komt ongetwijfeld een moment dat de computer slimmer is dan de mens. Dit wordt ook wel aangeduid als singulariteit. Ray Kurzweil voorspelde, mede op basis van de Wet van Moore, dat 2045 het jaar zou zijn dat de computer slimmer is dan de mens. Nog ruim twintig jaar dus.

Nu AI sterk in opkomst is, en al code kan schrijven, of het nog maar de vraag of Kurzweil niet wat te voorzichtig was. AI kan immers slimme computers programmeren die waarschijnlijk weer slimmere computers kunnen programmeren. En die kunnen ook weer slimmere computers maken. Kortom: een enorme versnelling. En laten we daar als mens nu net niét goed in zijn. Wij denken lineair. Exponentieel denken zit niet in ons systeem.

Een andere vraag die oprijst: gaan mensen eeuwig leven? Als we gepersonaliseerde medicijnen hebben om veroudering tegen te gaan, kanker te behandelen en ons brein slimmer kunnen maken door er een chip in te plaatsen. En misschien nog meer: is dat wenselijk? Ik twijfel sterk. Eindigheid heeft ook zijn mooie kanten. Carpe Diem!