Varagids iPad app op nr. 1 in appstore

Varagids op de iPad en Android

De Varagids heeft, net als andere tv-gidsen, te maken met dalende oplages. Om het tij te keren, heeft de Vara haar gids uitgebracht op de iPad. De Varagids iPad app is zeer goed ontvangen. De app was drie dagen de meest gedownloade app in de Appstore, en heeft daarna nog een week in de top-10 gestaan.

Gratis film: Intouchables

De eerste 10.000 gebruikers van de app kunnen gratis de film Intouchables bekijken. Deze Franse filmhit, die in Nederland meer dan 1 miljoen bezoekers trok, is te bekijken op de website of via de app van Ximon. Om gebruik te maken van de gratis film, moet de gebruiker zijn gegevens invullen op Ximon, en akkoord geven op het delen van deze gegevens met de Vara. Zo beschikt de Vara toch over de klantgegevens die via Apple niet te verkrijgen zijn.

Promotie door rapper Brainpower

Ter promotie van de app is een (r)app gemaakt door Brainpower en is begeleid door Lemon Scented Tea. Leuk detail: de iPad die je ziet in de clip is van mij. Bekijk de (r)app hieronder.

De app in een oogopslag

De Varagids iPad app bestaat uit drie delen: de kijktips, de programmagids en het magazine. De kijktips is het onderdeel waar de app mee opstart, en is daarmee het meest prominente onderdeel van de app. De kijktips bevat een actueel overzicht van de kijktips van vandaag, morgen en overmorgen. Ook is er een ‘gemist’ sectie met de leukste televisiefragmenten van de afgelopen dagen. De ‘buzz’ sectie toont de meest populaire programma’s.

Hybride app: Adobe en HTML5

De Varagids iPad app is een zogenaamde hybride app. Dit wil zeggen dat de app deels ‘native’ is, en deels HTML5. De kijktips en de programmagids zijn gebouwd in HTML5. Het magazine is gebouwd met Adobe Digital Publishing Suite. Het voordeel van deze oplossing is dat de app relatief eenvoudig ook als Android app gebouwd kan worden.

En nu verder: Android en betaalde versie

Nu de gratis iPad app is gelanceerd, wordt hard gewerkt aan de betaalde versie. De betaalde versie wordt eind november gelanceerd. Eerst zal er echter ook nog een Android variant op de markt komen.

iiccii: van begin tot eind

Het volledige traject van de VARAgids tablet app wordt begeleid door iiccii. Samen met de Vara is allereerst de strategische positionering bepaald en het concept opgesteld. Vervolgens zijn de eerste ontwerpen gemaakt, is de business case opgesteld en ter goedkeuring voorgelegd aan het Commissariaat van de Media. Na een akkoord van het Commissariaat deĀ  leverancierselectie begeleid. Ook de bouw is aangestuurd door iiccii.