Gesproken boeken streaming beschikbaar

Rugzakken vol met boeken voor de vakantie? Niet meer nodig. Sinds 3 juli 2012 is het mogelijk om via de website gesprokenboek.bibliotheek.nl een gesproken boek aan te vragen. De website ontsluit 65.000 titels, waarvan het merendeel ook streaming direct te beluisteren is op de computer. De boeken zijn bedoeld voor mensen met een leesbeperking en vooralsnog alleen beschikbaar voor leden van de bibliotheken van Amsterdam, Deventer of Groningen.

De dienst is ontwikkeld door Dedicon in opdracht van het Sector Instituut Openbare Bibliotheken (SIOB). Ook het Loket aangepast-lezen is bij de ontwikkeling betrokken geweest. Projectleider Eddy Hamoen: ‘We zetten met dit project weer een goede stap richting het ontsluiten van een mooie, ruime collectie boeken voor alle mensen met een leesbeperking. Of je nu dyslexie hebt, of gewoon moeite met lezen, via de website gesprokenboek.bibliotheek.nl kun je altijd iets vinden van je gading. We starten de pilot met drie bibliotheken. Bij succes zal de dienst volgend jaar landelijk worden aangeboden.”

De website gesprokenboek.bibliotheek.nl bevat een selectie van de meest gelezen boeken, de net uitgekomen boeken (‘aanwinsten’) en een thematische selectie boeken. Ook bevat de website een zoekfunctie om in de volledige collectie te zoeken. De website is onderdeel van bibliotheek.nl, de landelijke bibliotheekwebsite.