eBook omzet in VS daalt …. toch NIET

eBook omzet in VS daalt …. toch NIET

Begin september publiceerde de Wall Street Journal een artikel waarin werd gemeld dat de eBook omzet in de VS in de eerste vijf maanden van 2015 in de VS was gedaald. Het artikel stelt het volgende: “Industrywide, for the first five months of 2015, publisher e-book revenue for adult, children’s and young adult titles fell 10.4% to $583 million compared with the same time in 2014, according to the Association of American Publishers’ monthly StatShot report, which collects sales data from 1,200 publishers in the U.S.” Als belangrijkste oorzaak van de daling wordt genoemd de prijsafspraken die zijn gemaakt tussen de uitgevers en Amazon. De boeken van de uitgevers waarmee Amazon afspraken had gemaakt waren ruim twee keer zo duur als de andere boeken, namelijk $10,81 versus $4,95, aldus de Wall Street Journal. Blijkbaar kan de de markt een verdubbeling van de prijs niet aan…

Print is far from dead (is it?)

De genoemde daling in eBooks komt volgens The New York Times ten gunste van het gedrukte boek. Grappig is overigens dat er geen concrete omzet getallen worden genoemd. Wel dat het aantal verkooppunt van de American Booksellers Association is gegroeid van 1.400 naar 1.700, en dat een aantal partijen hun distributiecentra aan het uitbreiden zijn.

Of valt het toch mee met de daling?

Misschien valt er toch nog het een en ander af te dingen op de cijfers van de Wall Street Journal. Fortune berichtte namelijk dat de eBook omzet helemaal niet is gedaald. Wel is de groei gedaald naar zo’n 1%. Als oorzaak van het verschil geeft Fortune aan dat de cijfers die werden genoemd in de Wall Street Journal niet compleet waren omdat ze alleen de cijfers betroffen van de grootste uitgevers. En dat er een sterke verschuiving aan het optreden in verkopen van eBooks naar de kleinere partijen. Ongetwijfeld zal die verschuiving worden geholpen door de genoemde prijsafspraken. Het water gaat nu eenmaal altijd naar het laagste punt. In de onderstaande figuur is bijvoorbeeld te zien dat het marktaandeel van de kleinere (‘Indie’) uitgevers in anderhalf jaar tijd is gestegen van 28% naar 38%. De ‘big five’ uitgevers hebben hun marktaandeel zien slinken van bijna 40% naar ruim 25%.

Omzet eBooks in VS naar type uitgever

eBooks omzet groter dan gedrukte boeken

De conclusie kan – helaas voor sommigen – niet anders zijn dan dat eBooks blijven groeien. Of de markt voor eBooks al in 2017 groter is dan de markt voor gedrukte boeken, zoals PwC voorspelde, in 2013, weet ik niet. Wellicht kost het nog een of twee jaartjes extra. Maar het gaat ervan komen. Dus, uitgevers, omarm de nieuwe tijd en de nieuwe mogelijkheden. De consument vraagt erom!

ChartOfTheDay_1159_eBook_Sales_to_Surpass_Printed_Book_Sales_in_2017_n

Die boekdrukkunst, da’s geen blijvertje

Tot slot nog een van mijn favoriete strips van Fokke en Sukke. Over de boekdrukkunst 😉