De lange staart: top-100 boeken steeds minder populair

De lange staart: top-100 boeken steeds minder populair

De beroemde Long Tail, een term die in 2004 werd geintroduceerd door Chris Anderson in het blad Wired, blijkt in de praktijk inderdaad te worden bevestigd. In een presentatie van Mathijs Suidman van het CB (voorheen Centraal Boekhuis) op de Frankfurt Buchmesse wordt getoond dat het aandeel van de 100 meest populaire boeken de laatste jaren daalt. Dat betekent dus dat er meer uit de long tail wordt verkocht.

Aandeel 100 meest populaire boeken in totale omzet

Voor wie nog nooit van de long tail heeft gehoord: oefff. Lees dan snel dit artikel van Chris Anderson himself. In het kort komt het erop neer dat, met name dankzij internet, er steeds meer ‘niche’ producten worden verkocht. De oorzaak hiervan is dat de opslag en promotie van deze niche producten steeds minder kost. Hetgeen weer zijn oorsprong heeft in de Wet van Moore. In tegenstelling tot fysieke winkels, kost het toevoegen van een aantal (duizenden) producten aan een assortiment bij een webwinkel immers niet zoveel. Anderson heeft overigens ook een aantal leuke boeken geschreven zoals Free en een boek over 3D-printing.