Koopkracht Nederland blijft sterk achter.

Koopkracht Nederland blijft sterk achter.

De koopkracht in Nederland blijft sterk achter bij de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat blijkt uit cijfers die de OESO op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. De OESO heeft de ontwikkeling van het BBP en de koopkracht van een groot aantal landen met elkaar vergeleken vanaf begin 2007 tot en met het eerste kwartaal van 2015. De scandinavische landen doen het veruit het best. In Noorwegen daalde het BBP bijvoorbeeld met 1,9%, maar steeg de koopkracht met 16,7%, een verschil van maar liefst 18,6%. Ook in Denemarken (+14,5), Zweden (+14% en Finland (+11,6%) profiteerde de consument van een relatief sterke groei in koopkracht.

De scandinavische landen worden op een afstandje gevolgd door Canada en de VS. De Europese landen deden het, met uitzondering van Frankrijk en België, minder goed. Opvallend is dat Nederland in Europa het na hekkensluiter Griekenland relatief het slechtst doet: het verschil tussen groei in BBP en de koopkracht bedroeg in ons land -2,2%. Zie de onderstaande tabel voor een overzicht van de ontwikkeling van BBP en de koopkracht.

Schermafbeelding 2015-09-15 om 15.22.14

Beste jongetje van de klas

Grote vraag is natuurlijk hoe het komt dat de koopkracht van de Nederlandse burger achterblijft ten opzichte van de andere landen. Een waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat de Nederlandse overheid jarenlang het motto ‘Ons ben zûnig’ heeft gehanteerd. Dit hebben we met z’n allen gevoeld in onze portomonne.We zijn dus het beste jongetje van de klas, maar wel met de dunste portomonne.

Dit jaar is het weer voor het eerst sinds de crisis van 2008 dat Prinsjesdag een ‘feestbegroting’ presenteert waarin de consument er op vooruitgaat. De meesten althans: zo’n vijf van de zes huishoudens gaat er op vooruit, de rest op achteruit. Een belangrijke groep gedupeerden betreft de gepensioneerden, met name door het bevriezen van de pensioenen.

Zelf doen?

Zelf ook wat rekenen aan BBP en koopkrachtcijfers? Dat kan! De OESO heeft een leuke toepassing gemaakt. Ga uw gang.