Wie is de beste investeerder in UBER?

Wie is de beste investeerder in UBER?

De club van $50 miljard

Hij heeft er een dagtaak aan: nieuwe financiers vinden. Travis Kalanick, CEO van het bedrijf Uber, heeft inmiddels maar liefst $8,2 miljard opgehaald in 13 rondes bij 50 investeerders. De afgelopen drie maanden alleen al haalde hij al ยข2,3 miljard op van investeerders zoals Microsoft, Baidu en Tata. Er lijkt geen einde te komen aan de alsmaar oplopende waardering van het bedrijf, die inmiddels $51 miljard noteert. Uber is daarmee volgens Wall Street Journal een van de twee startups die ooit meer dan $50 miljard waard zijn. En Uber deed dat ook nog eens aanzienlijk sneller dan Facebook, de andere ‘$50 billion club’ startup. De onderstaande figuur laat zien hoe snel de waardering van Uber is gestegen. De waarde van het bedrijf groeit overigens even hard als de omzet stijgt.

Embedded image permalink

 

Wie investeert wat?

Nu de investeerders over elkaar heen buitelen met dollartekens in de ogen, is het tijd om eens een tussenbalans op te maken. Wie waren de vroege investeerders, en wie zijn er nu – op papier – al weer enkele slordige miljoenen of miljarden rijker? Hieronder volgt een greep uit de investeerders, met het bedrag dat ze investeerden, de waarde die Uber toen had, de waarde van de investering tegen de huidige waardering en tot slot het rendement in harde dollars en in procentent.

InvesteerderBedragDatumWaarde Uber op moment van investerenRendement (%)Rendement
Goldman Sachs / Jeff Bezos$37 miljoenDecember 2011$330 miljoen15.500%$5,7 miljard
Google$258 miljoenAugustus 2013$3,4 miljard1.500%$3,85 miljard
Google, Fidelity, Blackrock (e.a.)$1,2 miljardJuni 2014$18,2 miljard180%$2,2 miljard
Baidu$600 miljoenDecember 2014$41 miljard24%$146 miljoen
Microsoft$137 miljoenJuli 2015$51 miljard0%$0

And the winner is …

Het zal niet verbazen dat de partijen die als eerste zijn ingestapt veruit het hoogste rendement hebben behaald. Jeff Bezos blijkt – op persoonlijke titel, dus niet vanuit Amazon – een slimme investeerder. Hij haalde met zijn investering samen met Goldman Sachs een rendement van meer dan 15.000%. Samen verdienden zij op papier $5,7 miljard aan hun investering, uitgaande van de huidige waarde van $51 miljard. En dat kan uiteraard nog veel verder stijgen. Een goede tweede plek is er voor Google, dat ook nog ruim op tijd instapte. Baidu maakt nog een bescheiden rendement, terwijl Microsoft laat is ingestapt en dus nog moet gaan profiteren. Als de waarde van Uber blijft stijgen natuurlijk …

Risico en rendement gaan hand in hand

Vroeg instappen loont dus. Dat is uiteraard een open deur. Want niet alleen het rendement, maar ook het risico is dan veel groter. In simpel Nederlands: de kans dat je je geld volledig kwijtraakt is veel groter. Een veel grotere gok dus. En zelfs nu is het absoluut nog niet duidelijk is of Uber de eindstreep wel gaat halen. Kijk alleen maar eens naar het grote aantal rechtzaken dat het bedrijf moet voeren tegen de onverzettelijke taxibranche. En ook de investeringen zelf hebben een mogelijk negatief effect omdat de investeerders op een gegeven moment hun investering willen terugverdienen. En hoe meer investeerders tevreden gehouden moeten worden en hoe hoger de bedragen worden, hoe lastiger dat zal zijn. Dat is althans de mening van de Amerikaanse investeerder Brad Burnham, die verwacht dat initiatieven zoals Uber en AirBnB het zullen afleggen tegen nieuwe startups die veel ‘leaner’ en minder zwaar gefinancierd zijn.

Binnen twee jaar naar de beurs

De verwachting is dat Uber binnen 18 tot 24 maanden naar de beurs gaat. De grote vraag is natuurlijk of deze beursgang daadwerkelijk zal plaatsvinden en met name tegen welke waardering. Pas dan zullen we weten hoeveel de investeerders echt verdiend hebben. Of verloren….

Bronnen

Voor het totale overzicht van alle investeerders biedt Crunchbase een zeer handig overzicht. De overige geraadpleegde bronnen zijn:

  1. Waarde Uber december 2011 en augustus 2013: Business Insider
  2. Waarde Uber juni 2014: Wall Street Journal
  3. Waarde Uber december 2014: Wall Street Journal
  4. Waarde Uber juli 2015: Reuters