Omzet en brutomarge Uber groeien explosief

Omzet en brutomarge Uber groeien explosief

Het gaat goed met Uber. Tenminste, als we kijken naar de ontwikkeling van de omzet van de luis in de pels van de taxibranche. Volgens Reuters is de omzet van Uber in 2014 uitgekomen op $2,91 miljard. Voor 2015 verwacht Uber een omzet van $10,8 miljard en voor 2016 $26,1 miljard. In 2013 bedroef de omzet nog ‘slechts’ $ 0,69 miljard. De omzet groeit dus enorm hard: in twee jaar tijd vervijftienvoudigt de omzet! We hebben het hier overigens over de totale waarde van alle boekingen die via Uber lopen.

Schermafbeelding 2015-09-08 om 10.06.56

Nog geen winst

Uber pakt op de boekingen een marge van 20%. De totale opbrengsten van Uber komen daarmee in 2015 uit op zo’n $2 miljard en in 2016 op $5 miljard. Uber heeft dus bewezen dat het in een vrij gesloten en lastige markt een goede positie op kan bouwen . Reden waarom veel investeerders een sterk geloof hebben in Uber. Overigens maakt Uber volgens diverse media nog geen winst: er wordt veel geld gestoken in het werven van chauffeurs en klanten. Heeeel veel geld. Investeerders staan in de rij en hebben een groot geloof in Uber.

Maakt Uber zijn verwachtingen waar?

De grote vraag is natuurlijk: redt de ‘kleine’ Uber David het tegen de Goliath taxiboeven. Ik hoop van wel. Hoog tijd dat de markt wat opener wordt en de consument meer keuze krijgt. Ik hoef echt niet altijd een nieuwe Mercedes. Soms wel, maar vaak niet. Toch zal de strijd niet eenvoudig worden. Het wordt een enorm juridisch getrouwtrek. Welke diploma’s moeten de chauffeurs van Uber bezitten, hoe zit het met de rittenregistratie, hoe moeten zij belasting betalen, waar mogen zij wel en waar mogen ze niet rijden? Dat zal per land, en soms zelf per streek of stad worden bepaald. De vraag is of Uber dit kan volhouden, of dat zij aan ‘het eigen succes tenonder gaat’. Eén voordeel: in dat laatste geval zal de weg geplaveid zijn voor opvolgers van Uber. En de consument zal zegevieren.