Google lanceert beacons met de naam …. Eddystone

Google lanceert beacons met de naam …. Eddystone

EddyStone van Google

 

Eindelijk weet Google mij – of in elk geval mijn naam – op waarde te schatten en heeft een van hun nieuwe uitvindingen mijn naam gekregen! Het gaat om de Eddystone, een open source platform voor Beacons!

Wat zijn beacons?

Een beacon is een klein apparaat dat informatie uitzendt middels bluetooth. De informatie kan bijvoorbeeld worden ontvangen op je smartphone. Je moet dan wel toestemming geven voor het ontvangen van de verstuurde informatie. Beacons in bijvoorbeeld winkels kunnen op deze manier persoonlijke aanbiedingen versturen naar de bezoekers in de winkel. Ook Apple heeft deze techniek omarmd onder de naam iBeacon. De techniek werkt vergelijkbaar met NFC (Near Field Communication), dat tegenwoordig gebruikt wordt voor contactloos betalen. Groot voordeel van beacons is dat het niet nodig is om je mobiel dicht bij de beacon te houden; beacons werken tot zo’n 50 meter afstand, terwijl NFC alleen werkt binnen 4-5 cm.

Leuk voorbeeld: Groninger Museum

Een leuke toepassing van beacons is het Groninger Museum, waar vorig jaar een expositie was voorzien van iBeacons. Het museum heeft rond de tentoonstelling De Collectie een app laten ontwikkelen door het bureau Tapme Media waarin de bezoeker extra informatie krijgt over de expositie. De onderstaande video laat zien hoe dit werkt.

Eddystone

Nu Google ook formeel de markt op komt met zijn open source techniek, zal de ontwikkeling en toepassing van beacons verder toenemen. Het is te zien als een van de stappen in ‘the Internet of Things’, waarbij allerlei apparaten en voorwerpen met elkaar in contact staan en kunnen communiceren. Zelf zie ik diverse toepassingen voor me. Ik heb al eens nagedacht over het toegankelijk maken van musea en andere openbare ruimtes voor mensen met een leesbeperking. Maar ook restaurants, winkels, openbare bezienswaardigheden en festivals kunnen hier hun voordeel mee doen. Wel met de kanttekening dat de gebruiker altijd toestemming moet geven voor het ontvangen van het signaal. Dat is nog een leuke uitdaging. Maar die wordt vast nog wel geslecht door een partij zoals Google. Of desnoods door onze eigen TomTom of Layar. Laat de toekomst maar komen! Oja, voor wie nog iets meer wil weten over Eddystone: bekijk de onderstaande video! En nee, dat ben ik niet op de video. De vergelijking is natuurlijk wel stunning 😉