IPad mini en Google Nexus 7: wie wint?

IPad mini en Google Nexus 7: wie wint?

Eindelijk is het dan zover: naast Apple en Samsung, die samen de Nederlandse markt vrijwel volledig in handen hebben, is er nu een serieuze derde partij: Google.  Met haar Nexus 7 is Google een serieuze concurrent van de iPad mini van Apple.

Prestaties doen nauwelijks onder voor elkaar

Uit een vergelijking op de website van PortableGear blijkt dat de Nexus 7 en de iPad mini nauwelijks voor elkaar onder doen. De belangrijkste feiten op een rijtje:

de iPad mini met 7,9 inch heeft een iets groter display heeft dan de Nexus 7 (7 inch); de schermresolutie met 768 x 1024 pixels echter iets lager dan de schermresolutie van de Nexus 7 (800 x 1280 pixels). Beide  tablets maken gebruik van de IPS LED-technologie voor een heldere beeldweergave.

– De iPad mini is  een stuk dunner dan de Nexus 7: 7,2 millimeter in plaats van 10,5 millimeter). De iPad is met 308 gram ook iets lichter dan Nexus 7 die  340 gram weegt.

-De Google Nexus 7 is niet heel erg geschikt voor cameraliefhebbers: Google’s 7-inch tablet heeft alleen een 1,2-megapixel frontcamera met een 720p HD-videorecorder. Een camera aan de achterzijde ontbreekt. De iPad mini doet het een stuk beter met een 5-megapixel camera met 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde en een 1,2-megapixel FaceTime-frontcamera met 720p HD-videorecorder aan de voorzijde.
De prestaties van beide tablets is vergelijkbaar.

– Ondanks een op papier krachtigere processor, laat onderzoek zien dat de tablets ongeveer even snel zijn.

– Het geheugen van de iPad mini is iets groter: de Nexus 7 is in Nederland verkrijgbaar met 16 en 32 Gb geheugen, de iPad mini heeft ook nog een versie met 32Gb.

– Beide tablets hebben een batterij die ervoor zorgt dat je ongeveer 10 uur kunt werken met je tablet zonder stroom.

– Apple beschikt over een Appstore waar meer apps staan die geoptimaliseerd zijn voor een tablet.

– De prijs van de iPad mini ligt met een instapprijs van €329 hoger dan de Nexus7 met €279.

Conclusie

De conclusie van dit alles: de tablets zijn zeer vergelijkbaar met elkaar. De iPad mini heeft als belangrijke voordelen een iets groter scherm, een betere camera, het iets lagere gewicht en de beschikbaarheid van meer apps voor de tablet. De Nexus 7 is daarentegen iets goedkoper. PortableGear besluit met de conclusie: “Voor welke tablet je gaat is vooral afhankelijk van je voorkeur voor iOS of Android.” Aangezien er drie keer zoveel Android telefoons zijn als iPhones, zou de Nexus 7 in elk geval een belangrijke concurrent vormen voor Apple.