Apple verdient tien keer zoveel als Google aan apps

Apple verdient tien keer zoveel als Google aan apps

Friend or Foe?

Apple en Google waren lange tijd vrienden. Met een gezamenlijke vijand: Microsoft. Nu Google ook een besturingssysteem voor mobiele telefoons heeft ontwikkeld (Android), is de vredespijp ingewisseld voor de strijdbijl. De vraag is uiteraard: wie gaat deze strijd winnen? Of is er plaats voor twee grote spelers? Onlangs schreef ik dat Android inmiddels een marktaandeel heeft van meer dan 50% in de smartphones markt. Apple blijft steken op een marktaandeel van rond de 15%. De onderstaande figuur geeft dit nogmaals weer.

Positie Apple sterker dan Google

In een zeer interessante presentatie geeft Business Insider een aantal redenen waarom Apple er beter voorstaat dan Google:

  1. De meeste ontwikkelaars ontwikkelen voor iOS: slechts 27% van de apps worden ontwikkeld voor Andriod vs 73% voor iOS.
  2. De Android markt is erg versnipperd. Er zijn veel verschillende versies van Android, en veel verschillende toestellen.
  3. Het meeste geld wordt verdiend met iOS. Apple pakt ongeveer driekwart van de omzet uit de app markt, Android een kwart. De omzet uit iOS apps is dus drie keer zo hoog bij Android apps. Omdat de penetratie van Android toestellen ruim drie keer zo hoog is als iOS toestellen, betekent dit dat Apple per toestel maar liefst tien  keer zoveel verdient als Google.

 Kwaliteit versus kwantiteit

Apple slaagt er veel beter in dan Google om geld te verdienen aan zijn klanten dan Google. Daar waar Apple vooral drijft op producten met een hoge prijs, moet Google het traditioneel echter hebben van de grote aantallen. Die twee strategieën kunnen goed naast elkaar bestaan. Omzet is immers aantal * prijs. Hoge aantallen met een lage(re) prijs kunnen op termijn eenzelfde omzet leveren als lagere aantallen maal een hoge prijs. Voor zover je de aantallen van Appel laag kunt noemen…..