Productiekosten iPad3: nog geen $200

Productiekosten iPad3: nog geen $200

Arbeidsomstandigheden Foxconn belabberd

Het nieuws dat Apple zijn werknemers zijn werknemers niet zo goed behandelt, begint nu ook bij het grote publiek door te sijpelen. EenVandaag zond op 3 maart 2012 een documentaire uit over de barre werkomstandigheden van een van de fabrieken van Apple, Foxconn. Mensen werken er zo’n 12 tot 15 uur per dag voor een loon van ruim €1 per uur. Het werk is zeer eentonig: de cyclus is zeer kort, soms maar enkele seconden. Dit betekent dat werknemers die handeling enkele duizenden keren per dag moeten herhalen. In de fabrieken mag niet gepraat worden, en de werknemers slapen er in slaapzalen.In de fabriek werken maar liefst 1 miljoen mensen, waarvan er zo’n 450.000 voor Apple. De werknemers zijn vaak jong. Volgens de documentaire van EenVandaag werken er mensen van 12 jaar.

Productiekosten iPad: $196

De slechte arbeidsomstandigheden weerspiegelen zich in de kostprijs van de iPad. De totale kostprijs van de iPad bedraagt $196 dollar, waarvan slechts $8 voor de loonkosten voor het in elkaar zetten van de iPad. De rest van de kostprijs, $188, is voor de onderdelen van de iPad.

Apple niet enige bedrijf dat zaken doet met Foxconn

Apple weigert vooralsnog te reageren voor de camera, maar geeft aan zich te hebben aangesloten bij een organisatie die de arbeidsomstandigheden controleert. en werkt aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Apple is overigens niet het enige bedrijf dat haar producten door Foxconn laat maken. Ook bedrijven als Microsoft, Samsung, Nintendo, Nokia, Sony, HP, Acer Dell, Motorola en Toshiba werken samen met Foxconn.

 

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.