Productie iPad en iPhone vooral handwerk

Productie iPad en iPhone vooral handwerk

Een kijkje in de fabrieken van Apple

In de media zijn diverse berichten verschenen over de slechte werkomstandigheden in de fabrieken waar de iPhone en iPad gemaakt worden. Werknemers werken er 12 uur per dag, 6 dagen in de week. Het loon is belabberd, het werk eentonig en de werknemers zijn erg jong. Niet vreemd dat onlangs berichten naar buiten kwamen van zelfmoorden in de fabrieken waar de producten van Apple gemaakt worden. Apple is uiteraard verlegen met deze berichtgeving en besloot daarom de nieuwszender ABC een kijkje in de keuken te gunnen in de fabrieken van Foxconn, de grootste fabrikant van Apple producten in China.

93 miljoen iPhones en 40 miljoen iPads

De reportage begint met de vraag hoe een startup die ooit begon in een garage kon uitgroeien tot het bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld: door de productie van 93 miljoen iPhones en 40 miljoen iPads in 2011. Maar dat hadden er nog meer kunnen zijn als de fabrieken van Apple nog meer hadden kunnen produceren, aldus ABC. De reportage toont in 15 minuten hoe het werken en leven er in de fabrieken aan toe gaat.

Veel handwerk voor $2 per uur

Het eerste dat opvalt in de reportage is dat er nog heel veel handwerk komt kijken bij het maken van de iPad en iPhone. De iPad wordt bijvoorbeeld in 141 stappen in elkaar gezet. De fabriek toont rijen met medewerkers, en er zijn nauwelijks robots aanwezig in de fabriek.

Lonen verdubbeld na de zelfmoordacties

Na de 18 zelfmoorden heeft Foxconn een aantal maatregelen genomen. Zo zijn de lonen inmiddels verdubbeld, is er een ‘counseling center’ geopend en zijn er netten opgehangen. Volgens ABC zou de reportage nooit zijn toegestaan als de netten er nog niet zouden zijn ….

 

Na drie dagen ‘teambuilding’ aan de slag

Ondanks de slechte werkomstandigheden staan de werknemers letterlijk in de rij om te komen werken bij Foxconn. Na een training van slechts drie dagen kunnen de nieuwe werknemers aan de slag in de productie. De training wordt door Foxconn een teambuilding genoemd.

Objectief of mediacampagne?

De reportage is zeer de moeite waard om te bekijken. De journalist meldt voor de volledigheid aan het begin van het interview dat het moederbedrijf van ABC, Disney, nauwe banden heeft met Apple.Maar, voegt hij toe, deze reportage heeft hij volledig heeft getoond wat hij zelf heeft gezien. Kijk en oordeel zelf.