Apple versoepelt verkoop abonnementen buiten appstore

Apple versoepelt verkoop abonnementen buiten appstore

Apple heeft de verkoop van abonnementen versoepeld. Dit meldt Webwereld. De verplichting om binnen iTunes dezelfde abonnementen aan te bieden als op eigen website van de uitgever is geschrapt uit te voorwaarden. Uitgevers van bijvoorbeeld kranten, magazines en muziekdiensten kunnen op deze manier de Appstore dus omzeilen bij het aanbieden van een een abonnement. Over de abonnementen die worden verkocht via de eigen site, hoeft de uitgever de 30% commissie aan Apple niet af te dragen. In de App Store is dat wel verplicht.

Geen reclame in de appstore

Apple stelt wel een voorwaarde aan uitgevers die hun abonnementen alleen via hun eigen website aanbieden. De uitgevers mogen daarvoor geen reclame maken of een link aanbieden in de app zelf.

Klantgegegevens

Het aanbieden van abonnementen buiten de Appstore om heeft voor uitgevers een belangrijk voordeel. Op die manier kunnen zij volledig beschikken over de klantgegevens van hun abonnees. Dit is voor uitgevers een belangrijk instrument voor het werven en behouden van klanten. De oplossing die Apple daarvoor biedt in de app zelf, is slechts een mager alternatief. Binnen de app bestaat namelijk de mogelijkheid om klantgegevens te vragen aan de gebruiker. Die bestaan echter alleen uit naam, email adres en postcode.