Android binnenkort meer apps dan Apple

Android binnenkort meer apps dan Apple

Apple versus Google

Het is een leuke strijd. Google tegen Apple. Of Android versus iOS. Volgens het Duitse onderzoeksbureau Research2Guidance zal Android al in augustus van 2011 meer apps hebben dan Apple.

 

Disitimo verwacht in haar rapport “The battle for the most content and the emerging tablet market” zelfs dat Andriod al in juli meer apps heeft dan Apple. Overigens wel met de kanttekening dat Distimo het dan alleen heeft over de iPhone app en de iPad apps als aparte categorie beschouwt. Tellen we apps voor iPhone en iPad bij elkaar op, dan komt Apple al zelfs boven de 500.000 apps. Dit komt overeen met eerdere berichtgeving.

 

Gratis versus betaalde apps

De Android marketplace bevat meer gratis apps dan Apple. Volgens cijfers van Distimo is ngeveer 60% van de Android apps is gratis, tegen 73% op de iPhone en zelfs 80% op de iPad.

 

Alhoewel de cijfers van Distimo al een jaar oud zijn, lijkt de verhouding gratis versus betaald bij Android nog niet veel veranderd. Volgens cijfers van Research2Guidance van mei 2011 was 64% van de Android apps gratis. Dit zou er op wijzen dat het percentage gratis app bij Android eerder stijgt dan daalt. Research2Guidance geeft aan dat dit percentage de afgelopen  maanden constant is gebleven.

Ook bij de iPad is het aantal gratis apps ondertussen iets gestegen. Volgens CNet is inmiddels 30% van de apps gratis. Dit ligt overigens nog steeds een stuk lager dan bij Andriod.

Apps van Apple duurder dan bij Android

De gemiddelde prijs van de betaalde iPad apps bedraagt inmiddels $5,36, ruim 20% hoger dan de gemiddelde prijs van de apps vlak nadat de iPad gelanceerd was. Die lag toen op ¢ 4,34. De gemiddelde prijs van de Android apps bedroeg volgens Research2Guidance in april 2011 $3,23, een stijging van 2% ten opzichte van een maand eerder.

Apple onbetwist marktleider met marktaandeel van 83%

Ondanks het grote aantal Android apps, is Apple nog steeds onbetwist marktleider in de app markt als we kijken naar omzet. Volgens cijfers van IHS groeide de omzet van de Android Marketplace in 2010 weliswaar met 861% van $11 miljoen naar $102 miljoen, maar behaalde het daarmee slechts een marktaandeel van 4,7%. Apple realiseerde in 2010 een omzet van $1,78 miljard en een marktaandeel van 82,7%. De andere partijen in markt, Blackberry en Nokia, hadden een marktaandeel van 7,7% en 4,9%.

Conclusie: apple voorlopig nog heer en meester

Ondanks de sterke opkomst van het aantal Android tablets, is de omzet van de apps nog gering. Het zal nog wel even duren voordat Android een aanzienlijk marktaandeel pakt.